Over Stichtse Vecht

 

Algemeen

Stichtse Vecht is een groene gemeente met een rijke historie. De gemeente wordt doorsneden door de Vecht, één van de meest idyllische rivieren van Nederland, beroemd om de vele 17de en 18de eeuwse buitenplaatsen langs haar oevers. In combinatie met de uitgestrekte veenweidegebieden aan de westkant en de veenplassen aan de oostkant van de gemeente biedt Stichtse Vecht een ongekende variatie in landschap en recreatiemogelijkheden. Deze groene oase tussen de verstedelijkte gebieden van Amsterdam en Utrecht wordt niet voor niets ook wel 'het buiten van de Randstad' genoemd.

Een jonge gemeente met een lange historie

Stichtse Vecht is in 2011 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen en bestaat uit twaalf kernen: Maarssen, Oud-Zuilen, Maarssenbroek, Tienhoven/Molenpolder, Breukelen, Kockengen, Nieuwer Ter Aa, Loenen aan de Vecht, Loenersloot, Vreeland, Nieuwersluis en Nigtevecht. Stuk voor stuk kernen met een eeuwenoud verleden en een eigen identiteit. In totaal wonen hier 65.000 mensen. Daarmee is Stichtse Vecht de vier na grootste gemeente in de provincie Utrecht.

Ideale mix

De omgeving biedt een overvloed aan cultuur, historie, landschappelijk schoon en recreatie, gecombineerd met een uitgebreid winkelaanbod, gezellige horeca en bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Ideaal dus voor een onvergetelijke fiets- of vaartocht, een dagje shoppen, een kasteel-, museum- of molenbezoek, een wandeling door een van de pittoreske dorpen of een dagje strand aan de plassen. Voor elk wat wils in ieder seizoen!