AFGELAST T/M 1 JUNI Thema rondleiding ''Barones in Oorlogstijd'' in Slot Zuylen

Ook in Slot Zuylen wordt dit jaar 75 jaar bevrijding in Nederland gevierd. Tijdens de oorlog woonden Frederik Christiaan Constantijn van Tuyll van Seroosken en zijn vrouw Lucile Agnes barones van Tuyll van Seroosken – van Lynden op het Slot met hun vijf zonen en twee dochters.

Vader werd echter opgepakt waardoor de Barones het huis draaiende moest houden. Bent u benieuwd hoe zij dit deed? Dit en meer kunt u ontdekken tijdens de themarondleiding ‘Barones in Oorlogstijd’.

Vanaf 28 maart t/m 28 juni kunt u mee met deze interessante themarondleiding.

Verhaal van de Barones
Destijds woonde de familie van Tuyll van Seroosken in het kasteel: Frederik Christiaan Constantijn van Tuyll van Seroosken (1886-1958), zijn vrouw Lucile Agnes barones van Tuyll van Seroosken - van Lynden (1889-1978). Ze hadden vijf zonen en twee dochters. Vader werd opgepakt en verbleef in ballingschap, de zonen zaten in het verzet, werden beroepsmilitair of zaten ondergedoken. De oorlog heeft zijn littekens achtergelaten bij dit gezin. Tijdens de moeilijke omstandigheden van de oorlogsjaren heeft barones Lucile van Lynden het huis en alles wat er gebeurde draaiende gehouden. In de thematentoonstelling leer je mee over hoe zij dit voor elkaar heeft gekregen.

't Slot als beschermer
Slot Zuylen is als gebouw de Tweede Wereldoorlog ongeschonden doorgekomen, mogelijk omdat het monument een beschermde status had. De bewoners van Slot Zuylen hebben de bezetting echter wel van dichtbij beleefd. Slot Zuylen diende tijdens de oorlog als onderkomen voor families die tijdelijk dakloos waren. Joodse kinderen verbleven er als 'neefjes en nichtjes', soms met hun gouvernante. Tijdens de Duitse bezetting vonden ook vluchtelingen tijdelijk een veilige plek in het Slot.

Themarondleiding
Tijdens de themarondleiding word je door de gids meegenomen in het verhaal van de oorlog en de bezettingsjaren in het kasteel door de ogen van de sterke kasteelvrouwen. We delen persoonlijke verhalen en vertellen over de relatie tussen het Slot en het dorp. Reserveren voor de rondleiding wordt aanbevolen. Dit kan via info@slotzuylen.nl of telefonisch via 030-2440255.

Praktische informatie

Vanaf Zaterdag 28 maart 2020 tot en met Zondag 28 juni 2020

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00