Expositie Oorlog-Vrede-Vredegoed in Tienhoven

Streekmuseum Vredegoed organiseert in samenwerking met de Historische Kring Maarssen, Stichting 4-5 mei Maarssen en Tienhoven en Museum Rotterdam '40-'45 NU een bijzondere expositie en educatief programma over de bezettingstijd 1940-1945 onder de naam "Oorlog-Vrede-Vredegoed".

Van 7 april tot 3 juni 2018 zijn er in Vredegoed vele voorwerpen uit die periode te zien. Uit elk oorlogsjaar worden markante originele voorwerpen zoals posters, bekendmakingen, uniformstukken, documenten, militaria etc. getoond.
Ook is er een luchtfoto van de regio, gemaakt door de Engelse RAF in januari 1945.
Speciale aandacht is er voor de onderwerpen Verzet, Collaboratie en Jodenvervolging. Verder wordt er i.s.m. de Historische Kring Maarssen een lezing gehouden met een toelichting over de expositie en het verzet in Maarssen e.o. en de gebeurtenissen in onze streek tijdens de Bevrijdingsdagen.
Educatie
Tot nu toe is de herdenking van de Tweede Wereldoorlog vooral iets van de Nederlanders die het echt of van nabij hebben meegemaakt. Nu deze generatie langzaam wegvalt wordt de behoefte aan educatie over de Tweede Wereldoorlog groter. "Het bereiken van jongeren is dan ook een van de voornaamste doelen van Vredegoed" aldus Paul Smits, voorzitter Vredegoed. Vredegoed heeft daarom een educatief programma opgezet voor leerlingen van 8 regionale basisscholen.
Zij krijgen een speciale rondleiding op de expositie en maken elk een werkstuk over een bepaald aspect van de oorlog.
Op 26 april 2018 presenteren zij in het kerkje van Tienhoven hun werkstuk over dit onderwerp. Ook zal - als zijn gezondheid het toelaat - het indrukwekkende verhaal te horen zijn van de heer J. Wertheim uit Kortenhoef (geboren 1 augustus 1939), die de Jodenvervolging wist te overleven.
Gastvrouw is presentatrice/regisseuse Hadassah de Boer. Afsluitend zal Jan Terlouw, voormalig D66-politicus en succesvol schrijver, een toespraak houden over het thema: "Het is een voorrecht om te mogen leven in een rechtsstaat. Het hebben van een rechtsstaat en democratie is niet zomaar ontstaan, maar een zwaar bevochten recht." Een nog zeer actueel thema! Er zullen ca. 220 leerlingen plus begeleiders aanwezig zijn, waarmee het kerkje tot de nok gevuld zal zijn. Hou de berichtgeving in de pers, Facebook en regionale sites in de gaten voor een verslag over/impressie van deze bijeenkomst!
Bezoekers voor de expositie in museum Vredegoed zijn welkom vanaf de officiële opening op 7 april tot 3 juni 2018.

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
€ 3.50

Vanaf Zaterdag 7 april 2018 tot Zondag 3 juni 2018

Dag Van Tot
Zondag 13:00 17:00
Woensdag 13:00 17:00
Zaterdag 13:00 17:00

Heuvellaan Model.NdtrcItem.HouseNumber
3612 BA, Tienhoven Ut