Najaarstentoonstelling over Hans van Bemmel in het Vechtstreekmuseum

“Passie: Hans van Bemmel en de Vechtstreek”, te zien van 28 september tot en met 5 januari. Onder deze titel geeft het Vechtstreekmuseum graag ruim baan aan een van de meest markante personen van de Vechtstreek. De expositie is onlangs uitgebreid met een videoproductie die vier kunstenaars uit de Vechtstreek presenteert. Het betreft Peter Petersen, Barbara de Clercq, Lolke van der Bij en Marianne van Dedem-Henstra.

Hans van Bemmel is kenner van de historie van de Vechtstreek in de meest brede zin. Daarnaast is hij geboeid door de werken van de kunstenaars die de Vechtstreek als inspiratie voor hun werken gebruikten en hedendaagse kunstenaars uit de Vechtstreek die nationaal en internationaal actief zijn.
Door zijn jarenlange betrokkenheid bij de historie en kunst van de Vechtstreek werden Hans diverse onderscheidingen toegekend onder meer de Van Leusdenring en de Ton Stork-penning.

De passie voor de Vechtstreek was dan ook de basis voor de unieke verzameling van kunstvoorwerpen en bijzondere documenten die Hans in de loop der jaren heeft aangelegd.

In aanloop naar de jubileumtentoonstelling in 2020 als het 25-jarig bestaan van het museum wordt gevierd, wil het bestuur een hommage brengen aan Hans die vanaf de oprichting bij het museum en met name bij de collectie betrokken is. Het museumbestuur is verheugd dat Hans zijn collectie ten toon wil stellen aangevuld met door hem gekozen voorwerpen uit de collectie van het museum, kunstenaars en vrienden.

De tentoonstelling is een mooie drie-eenheid: historie, kunst en de mens Hans van Bemmel. In de filmzaal worden er drie bijzondere films vertoond en er is ook een audiotour met 13 uitgediepte verhalen over de tentoonstelling.

De expositie is onlangs uitgebreid met een videoproductie die vier kunstenaars uit de Vechtstreek presenteert. Het betreft Peter Petersen, Barbara de Clercq, Lolke van der Bij en Marianne van Dedem-Henstra. In de video zijn de kunstenaars te zien terwijl zij aan het werk zijn in hun atelier. Verder vertellen zij hoe zij kunstenaar zijn geworden en hoe ouders en omgeving reageerden. Zij laten zien waar hun kunstwerken in de omgeving zijn geplaatst.
De video is gemaakt door Giel Gulpers en Gerhard Hof van de Foto- en Videoclub Loenen.

Op de volgende dagen en tijdstippen is Hans van Bemmel persoonlijk aanwezig om mensen rond te leiden: Zondag 8 december, zaterdag14 december, zondag 29 december en zondag 5 januari. Alle dagen om 14.00 uur.

Praktische informatie

Vanaf Zaterdag 28 september 2019 tot en met Zondag 5 januari 2020

Dag Van Tot
Zondag 13:30 16:30
Woensdag 13:30 16:30
Donderdag 13:30 16:30
Vrijdag 13:30 16:30
Zaterdag 13:30 16:30