Rondleiding 'Cold Case Slot Zuylen'

Deze zomer keert Slot Zuylen terug naar een dramatische gebeurtenis in de recente geschiedenis van het kasteel. In het holst van de nacht, in september 1977, is bijna de gehele wapencollectie van de vroegere adellijke bewoners gestolen. De dader of daders zijn nooit gepakt. Tijdens de rondleiding 'Cold Case Slot Zuylen' vertellen de gidsen het volledige verhaal van deze onopgeloste wapenroof. Jong en oud(er) zijn welkom voor een spannende tour, op de crime scene, de plek van het misdrijf.

Hoe heeft de diefstal kunnen gebeuren? Wat is eigenlijk bekend over de gebeurtenissen tijdens die regenachtige nacht en hoe verliep het onderzoek? Helaas zijn de politiearchieven inmiddels vernietigd, waardoor Slot Zuylen voor de reconstructie van de zaak afhankelijk is van de herinneringen van direct betrokkenen. Zij worden aan het woord gelaten in de inleidende film. Toenmalig rechercheur en cold case-specialist Wim Perlot, een vrijwilliger van de brandweer, de zoon van de tuinbaas en ook de barones, voor wie de familiewapens een grote persoonlijke betekenis hadden, doen hun verhalen uit de doeken.

Dat juist dit deel van de oorspronkelijke inventaris werd gestolen was een groot symbolisch verlies. Adellijke jongens waren lange tijd voorbestemd voor een militaire of bestuurlijke loopbaan. En bij die functies hoorden ceremoniële tenues en wapens - veel bloed zal er dus niet gekleefd hebben aan het merendeel van de steekwapens. De jacht was traditioneel een exclusief recht en tijdverdrijf van de adel.

Een Cold Case is een misdrijf die uitgebreid is onderzocht, maar waarbij geen dader is gevonden. Speciale coldcaseteams van de politie richten zich op dit soort onopgeloste zaken, vaak op basis van informatie die na jaren plotseling wel op zijn plek valt. Zoals blijkt uit diverse succesverhalen in de media, levert dat vaak zelfs na decennia toch resultaat op. Daarom hopen we dat het publiek zal meedenken met ons. Heeft u ooit eens iets gehoord over de wapenroof of heeft u tips die mogelijk met een verblijfplaats van de voorwerpen te maken zou kunnen hebben? Mail naar coldcase@slotzuylen.nl.

Speciale rondleiding: Cold Case Slot Zuylen: Nieuw licht op een oude wapenroof
Data: van 18 mei tot en met 15 september 2019
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00u tot 17.00u. Rondleidingen om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 uur. Zeker zijn van een plekje? Klik hier om direct te reserveren.
Entree: de reguliere prijzen zijn van kracht. De museumkaart is geldig.

Praktische informatie

Vanaf Zaterdag 18 mei 2019 tot en met Zondag 15 september 2019

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00

Tournooiveld Model.NdtrcItem.HouseNumber
3611 AS, Oud Zuilen