Nijenrode. Inspiratiebron voor kunst door de eeuwen heen

maandag 10 september 2018

Op donderdag 6 september openden Yvonne van Mastrigt, burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht, en Jan Nooitgedagt, voorzitter van het bestuur van Stichting Nyenrode, in de Ridderzaal van Kasteel Nijenrode de tentoonstelling “Nijenrode. Inspiratiebron voor kunst. Geschiedenis van vijf eeuwen en meer”. Deze twaalfde tentoonstelling van Art Fund Nyenrode wordt georganiseerd in samenwerking met het Vechtstreekmuseum in Maarssen.

De expositie laat onder meer zien hoe Nijenrode door talrijke beroemde schilders uit de Gouden Eeuw, zoals Storck, Hondecoeter, Van der Heijden en Van Ruysdael, is vastgelegd. Hun werken bevinden zich in toonaangevende museale collecties over de hele wereld. Ook is te zien welke rollen voormalige eigenaren van Nijenrode gespeeld hebben in relatie tot kunst. Onder hen bevindt zich ook de internationaal vermaarde kunsthandelaar en -verzamelaar Jacques Goudstikker (1897-1940).

De tentoonstelling, die aansluit bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, bestaat uit verschillende onderdelen.

Gouden Eeuw

In het Vechtstreekmuseum in Maarssen is de komende maanden de gehele benedenverdieping ingericht met de expositie “Nijenrode op ooghoogte”. Daarin worden de belangrijkste kunstwerken getoond vanaf het begin van het Kasteel tot 1946, het jaar dat op het landgoed het Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland (N.O.I.B.) werd gevestigd, de directe voorloper van Nyenrode Business Universiteit. Hier zijn onder meer impressies te zien van de schilders van de Gouden Eeuw, zoals Hondecoeter, Storck, Van der Heijden en Van Ruysdael. In het Vechtstreekmuseum wordt ook verteld over de rol van Jacques Goudstikker, de vorige eigenaar van het kasteel en bijbehorende landgoed. Een uniek kunstwerk is een enorm geschilderd doek dat Nijenrode in Tudor-stijl (periode De Heus) laat zien: de situatie van 1899. 

Stijlkamers

Op Kasteel Nijenrode zelf geven verschillende stijlkamers een beeld van de “Verborgen Nijenrode kasteelcollectie”. De komende maanden zullen op gezette tijden rondleidingen worden gehouden door het Kasteel, georganiseerd door Art Fund Nyenrode en verzorgd door medewerkers van het Vechtstreekmuseum

Open ruimte

Verspreid over het landgoed is bovendien de tentoonstelling “Vecht-kunst in de open ruimte” te zien. Hier worden werken getoond, die N.O.I.B./Nyenrode Business Universiteit vanaf 1946 van uiteenlopende schenkers, zoals studentengroepen en alumni, heeft mogen ontvangen.