Restauratie Bätzorgel Pieterskerk

maandag 22 januari 2018

Het monumentale Bätzorgel in de Pieterskerk te Breukelen is toe aan een grondige restauratie. Op 26 januari a.s. om 13.30 uur tekenen orgel- en clavecimbelbouwer Van Rossum en de kerkrentmeesters van de Protestantse gemeente Breukelen een contract om, zodra de benodigde middelen binnen zijn, te kunnen starten met het herstel van dit bijzondere instrument.

Het Bätzorgel is gebouwd in 1787 door Gideon Thomas Bätz, telg uit een beroemde familie van orgelbouwers. Hij bouwde tevens orgels voor kerken in onder andere Loenen aan de Vecht, Amersfoort en Vleuten. Helaas is het orgel in Loenen aan de Vecht door een brand verloren gegaan.

Omdat kerkorgels kwetsbare instrumenten zijn, vragen ze specifieke aandacht en regelmatig onderhoud. Bijvoorbeeld een geringe aanraking van de pijpen kan deze al ontstemmen. Sommige pijpen van het orgel van de Pieterskerk zijn afkomstig van andere orgels en zelfs al meer dan 250 jaar oud. In 1980 is het orgel voor het laatst gerestaureerd en wel op een innovatieve manier; naar nu blijkt was dit echter funest voor het instrument en de klank. Orgelrestauratieadviseur J.J. Steensma ontdekte tevens dat in het verleden de blaasbalg is aangepast en hij raadt aan om ook deze weer terug te brengen in de originele staat.

De restauratie van het orgel, die daarvoor zelfs de kerk uit zal moeten, zal zeven tot acht maanden duren. Ook het opnieuw schilderen van de kast en de beelden is een tijdrovende klus, die uitgevoerd zal worden door de specialisten Wolters & Ovink. In totaal is ruim 185.000 euro nodig om het orgel weer als vanouds te laten klinken en stralen. De afgelopen periode hebben gelukkig al vele fondsen een bijdrage toegezegd. De fondsenwerving gaat gestaag door met als doel om nog dit jaar een aanvang met de restauratie te kunnen maken.

Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan via de Stichting Vrienden van de Pieterskerk. Meer informatie is te lezen op de website: www. vriendenvandepieterskerk.nl.

Bij de ondertekening van het contract zal huisorganist Jan Pieter Karman laten horen hoe bijzonder het prachtige orgel klinkt in de eeuwenoude Pieterskerk. Kom gerust kijken en luisteren op vrijdag 26 januari om 13.30 uur aan de Straatweg 59 te Breukelen.