De geschiedenis

De oorsprong van het gebied rond de Vecht, de mooiste rivier van Nederland

De Vecht is zonder twijfel een van de mooiste rivieren van Nederland. Tientallen buitenplaatsen spiegelen zich in het water en herinneren aan onze Gouden Eeuw. Toen al was de Vecht een geliefde plek om te verblijven. En nog! Want hier is het puur genieten van de unieke combinatie van historie, cultuur en een prachtig en gevarieerd landschap.

Rijke verleden en eeuwige strijd

Het rijke verleden van de plaatsen rondom de Vecht, blijkt uit alles wat onderweg te zien is. De Middeleeuwse kastelen vertellen van de strijd tussen de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland om de macht over de rivier. De molens herinneren aan de strijd tegen het water toen zij het natte veenmoeras droogmaalden zodat mensen hier konden wonen. Toen konden de dorpen ontstaan, die in de 17de en 18de eeuw hun huidige uiterlijk zouden krijgen.
De forten zijn overblijfselen van de tijd dat de Vecht het hart vormde van de Hollandse waterlinie, toen het water gebruikt werd als verdedigingsmiddel. De plassen zijn de gevolgen van de turfwinning en de weilanden en boerderijen zijn het levende bewijs dat het boerenleven hier een belangrijke rol speelde en nog steeds speelt.

Beroemde buitenplaatsen met hun tuinen

Buitenplaatsen zijn de levende bewijzen van de rijkdom van onze Gouden Eeuw, toen schatrijke Amsterdamse kooplieden hier hun zomerhuizen bouwden om de drukke stad te ontvluchten. De parken, waar het nu zo heerlijk is om doorheen te wandelen, zijn dus ook al eeuwen oud! Wist je trouwens dat de gemeente Stichtse Vecht de meeste buitenplaatsen van Nederland heeft?

Al die historie wordt in deze regio gecombineerd met sfeer, gezellige horeca, een afwisselend aanbod van winkels en bijzondere overnachtingslocaties.

Voor nog meer verhalen over de geschiedenis van de Vechtstreek, kijkt u op Venster op de Vecht.