Dorpen in het groen

Van uitgestrekte weilanden tot prachtige kastelen

Aan weerszijden van de Vecht liggen prachtige oude dorpen in de weilanden van het Groene Hart waar Stichtse Vecht midden in ligt. Aan de westkant vinden we de eeuwenoude lintdorpen Kockengen en Nieuwer ter Aa. Veel, heel veel grazige groene weiden met koeien bepalen al eeuwen het beeld. Opvallend zijn de vele sloten hier. Die werden al vanaf de 12de eeuw gegraven om de moerassige veenweiden te ontwateren en geschikt te maken om te wonen en vee te houden. Vandaar de traditie van melk en kaasproductie en de vele oude boerderijen in dit gebied. Niet voor niets komt de naam Kockengen van het franse Cocagne, wat ‘Luilekkerland’ betekent. Midden in beide dorpen staan misschien wel de mooiste gotische kerken van Stichtse Vecht. In ieder geval heeft die van Kockengen de meest bijzondere toegang (onder een eeuwenoude poort door) en die van Nieuwer ter Aa de zeldzaamste glas in loodramen.

Waterrijk recreatiegebied 

Tussen Nieuwer ter Aa en Kockengen liggen waterrijke recreatiegebieden zoals Bosdijk, de Geer, de Zwaan en de Grutto. Paradijzen voor wandelaars, fietsers en vissers met hun strandjes, picknickbanken, visvijvers en vele bijzondere vogels. Er zijn diverse fiets- en wandelroutes door dit gebied uitgezet. Ook de Koningsroute loopt langs beide dorpen en geeft veel informatie over de omgeving (www.koningsroute.nl)

Kasteel Loenersloot

Loenersloot ligt aan de Angstel, een oude zijtak van de Vecht. Het wordt gedomineerd door het prachtige 13de eeuwse kasteel waarbij het dorp is ontstaan. Het is een van de vele kastelen die in de 13de eeuw in dit gebied gebouwd werden tijdens de machtsstrijd tussen de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland. Bijna allemaal zijn die verdwenen, maar Kasteel Loenersloot staat nog als een huis. Sinds kort is het geheel gerestaureerd en op donderdag en zaterdag na reservering te bezoeken.

Lintdorpen

Aan de oostkant van de Vecht liggen Tienhoven en Oud Maarsseveen als twee fraaie lintdorpen in elkaars verlengde. Achter Tienhoven ligt een uniek natuurgebied, de Tienhovense plassen, ontstaan door turfwinning. De stroken water die teon gegraven zijn groeien langzaam weer dicht. Daardoor is hier een bijzondere flora en fauna te zien, en must voor elke natuurliefhebber.

Er zijn goede fietspaden door dit natuurgebied. Fiets vooral ook langs molen de Trouwe Wagter, die de Tienhovense polder droogmaalde tot 1948. Zijn naam kreeg de molen in de Tweede Wereldoorlog, toen de vele onderduikers in dit moerassige gebied door een bepaalde stand van de wieken gewaarschuwd werden voor onraad. Om te ervaren hoe de boeren en verveenders hier leefden en werkten is een bezoek aan streekmuseum Vredegoed in Oud Maarsseveen een aanrader.