Parels langs de Vecht

Oud Zuilen, Maarssen, Breukelen, Nieuwersluis, Loenen, Nigtevecht en Vreeland

De Vecht stroomt door zeven parels van dorpen. Elk met een eigen sfeer, maar allemaal even bijzonder. Het is hier goed toeven aan de oevers van het water, waar buitenplaatsen en kastelen worden afgewisseld door gezellige straatjes vol monumenten, winkels en horeca.

Slot Zuylen

Net buiten Utrecht, waar de Vecht begint, ligt Oud Zuilen. Beroemd om het prachtige slot Zuylen, waar de bekende 18de eeuwse schrijfster Belle van Zuylen opgroeide. Nergens ervaar je het leven op een buitenplaats zo levendig als hier, tussen het prachtige antiek en schilderijen. Alsof de laatste bewoners elk moment kunnen terugkomen... Ook het kasteelpark en de rest van het dorpje zijn een bezoek waard. Een terrasje pakken, een galeriebezoek of overnachten in een van de twee historische bed & breakfasts (B&B) maakt een bezoek aan Oud Zuilen helemaal compleet!

Maarssen

Iets verderop ligt Maarssen, omringd door buitenplaatsen. Wie het centrum ziet met de prachtige grachtenpanden aan de Langegracht en de Herengracht, snapt waarom Maarssen ook wel ‘Klein Amsterdam’ wordt genoemd. Verder is hier voor elke liefhebber van eten, drinken en winkelen meer dan genoeg te beleven. Over de buitenplaatsen aan de Vecht komt men alles te weten in het Vechtstreekmuseum, dat gevestigd is in het voormalige buitenplaatsje Silverstein. Dit ligt naast de buitenplaats Goudestein, waar nu burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht zetelen. Maarssen is in de jaren ‘70 en ‘80 enorm uitgebreid met de bouw van Maarssenbroek waar nu bijna 40% van de inwoners van Stichtse Vecht woont. Het is het grootste regionale bedrijven- en winkelcentrum met alle denkbare faciliteiten. Een recente grootschalige uitbreiding is Opbuuren, waar de architectuur van de historische Vechtdorpen op een prachtige moderne manier is vertaald. Ook op natuur- en recreatiegebied heeft Maarssen veel te bieden met de Maarsseveense plassen op een steenworp afstand. Zwemmen, een dagje naar het strand of naar de luxueuze Wellness, vissen, skeeleren, trimmen, wandelen, fietsen, paardrijden, kamperen of op survival gaan; het kan hier allemaal.

Breukelen

Breukelen is ook zo’n sfeervol dorp bomvol monumenten, winkels en horeca. De naam Breukelen is zelfs in Amerika bekend: de nu New Yorkse wijk ‘Brooklyn’ is in de 17e eeuw gesticht door inwoners uit Breukelen die naar de "Nieuwe Wereld" emigreerden. Behalve buitenplaatsen vinden we in Breukelen ook twee middeleeuwse kastelen: Nijenrode en Oudaen. Aan de oostzijde van de Vecht liggen de recreatie- en natuurgebieden Scheendijk en Kievitsbuurt, onderdeel van de Loosdrechtse Plassen.

Nieuwersluis

Nieuwersluis heeft een militair verleden dat overal in het dorp terug te vinden is. Bezoek bijvoorbeeld Fort Nieuwersluis. Maak wel eerst even een afspraak via Natuurmonumenten. De grote kazerne bij de Vechtbrug is nu vrouwengevangenis en in het Arsenaal er tegenover werd vroeger de munitie voor het fort bewaard. De voormalige sluis herinnert aan de Hollandse Waterlinie waar Nieuwersluis middenin ligt. Als de deuren dichtgingen kon het water van de Vecht zo hoog opgestuwd worden dat de weilanden aan de oostkant onder water konden lopen. De sluisdeuren zijn verdwenen dus de boten kunnen nu ongehinderd doorvaren. Vanaf het terras op de kant heb je hier een geweldig uitzicht op. Tip: Loop het Waterlinie-ommetje door het dorp en om het fort. Informatieborden onderweg vertellen alles over deze belangrijke verdedigingslinie.

Loenen en Vreeland

Onthaasten en genieten doe je in Loenen en Vreeland. Twee puntgaaf bewaarde dorpen met eeuwenoude huizen rondom een nog oudere kerk, ophaalbruggen en een bijzondere sfeer. Ideaal om rustig doorheen te lopen of om een gezellig terrasje te pakken. Beide dorpen hebben een nog werkende korenmolen die op zaterdag open is. De vrijwillige molenaars leiden u graag rond en vertellen bevlogen over hun passie. Hier kunt u zelfgemalen meel en andere lokale producten kopen. Ook elders in en rond Loenen en Vreeland zijn streekproducten te koop zoals kaas, ijs, fruit en biologisch vlees van Vechtse koeien. Kijk voor meer informatie op de pagina "Streekproducten". In 2015 vierde Vreeland dat zij 750 jaar geleden stadsrechten verkreeg.

Nigtevecht

Nigtevecht ligt in de uiterste noordpunt van Stichtse Vecht en is een lieflijk, verstild dorp met een mooie 16de eeuwse dorpskerk en monumentale huizen aan de Dorpsstraat, die langs de Vecht loopt. Het is dan ook niet voor niets aangewezen als beschermd dorpsgezicht, net als de kernen van de andere ‘Parels’ . Hier kun je een paar dagen aanmeren in de jachthaven of direct het Amsterdam-Rijnkanaal opvaren.

Tip: Pak het fietspontje over de Vecht. Je vindt het schuin tegenover de kerk. Zo fiets je een mooi rondje via Nederhorst den Berg naar Vreeland en Loenen.