De 5 leukste fietsroutes rondom Hilversum

Het Gooi heeft tientallen prachtige fietsroutes van verschillende lengtes en voor verschillende doelgroepen. Hilversum staat bekend als de mediastad van Nederland, maar wist je dat de omgeving ook prachtig is om te bezoeken? Je kijkt je ogen uit met alle prachtige villa's, pittoreske (kunstenaars)dorpen en bijzondere natuur die je onderweg tegenkomt. Vanuit Hilversum ben je op de fiets zo bij de Loosdrechtse Plassen, Bussum en Blaricum. Daarnaast zijn er in de omgeving veel forten en andere bezienswaardigheden te bezichtigen. Aan lekkere restaurants is op de meeste routes ook geen gebrek en er is zelfs een route die je langs de bekendste winkels in het Gooi brengt.

Een overzicht van alle fietsroutes in het Gooi vind je op www.routesingooivecht.nl, maar je kunt hier ook je eigen route op samenstellen. Hieronder vind je onze top 5 van de leukste fietsroutes in de regio.


1. Rondje Hilversum (41 km)

Het rondje Hilversum brengt je niet door het centrum van Hilversum, in plaats daarvan fiets je om Hilversum heen. De route begint aan de rand van laren, naast de N525, op knooppunt 51. Hiervandaan fiets je naar het zuidoosten, naar knooppunt 53, waar je iets voorbij fietst en dan linksaf slaat. Je fietst nu een aantal kilometer of de grens tussen Noord-Holland en Utrecht. Bij knooppunt 52 sla je rechtsaf en fiets je door Eemnes, waarna je bij knooppunt 24 nogmaals rechtsaf slaat. Nu fiets je door Eemnes-Binnen naar de rand van Baarn, waar je bij knooppunt 16 rechtsaf slaat. Je fietst nu langs Kasteel Groeneveld en volgt de straat Groeneveld tot knooppunt 22, waar je linksaf slaat. Via Hooge Vuursche fiets je nu door Lage Vuursche en aansluitend Hollandsche Rading. Je fietst nu een stukje over de N417, maar slaat al snel linksaf richting Kerkelanden. Bij knooppunt 31 kom je vlak langs Hilversum, waarna je Kerkelanden doorkruist en het Hilversums Kanaal oversteekt. Fiets nu over de Zuidereinde naar het Noorden, en sla bij knooppunt 8 rechtsaf het Ankeveensepad op. Via knooppunt 10 en knooppunt 36 fiets je naar knooppunt 50, waar je linksaf slaat. Als je deze weg uit fietst kom je weer precies aan de rand van Hilversum uit, waar je bent gestart.  

 

2. Genieten in het Gooi (35 km)

Deze route door het Gooi brengt je vlak langs Hilversum, Huizen en Bussum. De start van de route is te vinden in het oude centrum van Naarden. Vanuit Naarden fiets je richting Valkeveen, waar je bij knooppunt 78 (net voor je Valkeveen in fietst) rechtsaf slaat. Vervolgens fiets je door Bikbergen naar Blaricum. Vanuit Blaricum fiets je over de Burgemeester Le Coultredreef, waarna je rechtsaf de Randweg Oost op fietst. Bij de kruising van de Gooyerweg met Oostermeent, sla je rechtsaf de Meentweg op. Deze volg je tot knooppunt 24 bij Eemnes, waar je rechtsaf slaat om door Eemnes heen te fietsen. Eemnes is een mooie locatie om een pauze te houden. Je vervolgt de route door richting Laren te fietsen, en bij knooppunt 52 linksaf te slaan. Je fietst vanaf knooppunt 53 vlak langs Hilversum, maar vervolgt de weg via de knooppunten 51, 50, 36 en 10. Je fietst nu om Bussum en Hilversumse Meent heen, via knooppunt 34, zodat je weer in Naarden uitkomt.

 

3. Fortenlandroute (48 km)

De Fortenlandroute begint in Muiden, waar je ook gelijk verschillende monumenten kunt bezichtigen, zoals het Muizenfort en de Pampus (een fort-eiland). Vanuit Muiden fiets je naar het noord-oosten tot je bij het IJmeer bent, dan sla je rechtsaf. Je komt nu door Muiderberg en nadat je de snelweg bent gekruist kom je door het Naarderbos. Nu kom je uit in Naarden, waar ook meer dan genoeg te bezichtigen is, kijk vooral ook even op www.vvvnaarden.nl. Vanuit Naarden fiets je naar het oosten tot net voor Valkeveen, hier sla je rechtsaf om je weg naar Bikbergen te vervolgen. Eenmaal in Bikbergen ga je naar het zuidwest naar Bussum, Hier kun je ook Fort Werk IV bezichtigen. Nu fiets je een aantal kilometer naar het noordwesten, en fiets je om het Groote Meer heen, tot je uitkomt in Uitermeer. Ook hier heb je weer een fort te bezichtigen: Fort Uitermeer. Fiets vervolgens langs de Vecht naar Weesp, waar je ook een fort kun bezichtigen, om vervolgens de laatste kilometers naar Muiden te fietsen.

 

4. Erfgooiersroute (53 km)

Dit is één van de populairste fietsroutes in het Gooi. Je begint deze route in het zuidwesten van Laren en fiets rond de 8 km door de bossen naar het zuiden. Vanaf Lage Vuursche ga je naar rechts onder de snelweg door en bij Egelshoek sla je weer rechtsaf richting Hilversum. Na een paar kilometer fiets je een stukje door Hilversum waarna je naar Hilversumse Meent fietst, hier sla je af richting Naarden waar je een oude kerk kunt bezichtigen. Hiervandaan ga je richting het oosten door Huizen waar vandaan je via Blaricum door Laren weer bij het startpunt uitkomt.

 

5. Gooise Vrouwen Shopping Fietsroutes (20 - 38 km)

De Gooise Vrouwen Shopping Fietsroutes zijn uniek in Nederland, want deze zijn speciaal ontwikkeld voor vrouwen die willen shoppen waar de échte Gooise vrouwen winkelen. De route is bij het VVV Gooi & Vecht te koop voor slechts €3,50 en ook online te bestellen in de webshop van VVV Gooi & Vecht. In deze brochure staan meerdere fietsroutes beschreven, waarvan 2 ééndaagse routes, en 2 meerdaagse fietsroutes. De winkels waar deze routes je langs brengen zijn speciaal geselecteerd en hebben een hoge score op verschillende winkel-ranglijsten. Drie van de routes beginnen in Hilversum (op het station) en één route begint in Bussum.