Toeristisch Overstappunt Oud-Zuilen

Slot Zuylen als startpunt van je route

 

TOP Oud-Zuilen - Slot Zuylen

Het ideale startpunt voor je bezoek aan de Vechtstreek. Bij dit Toeristische Overstappunt (TOP) beginnen verschillende mooie fiets- en wandelroutes door een ongekend afwisselende regio met rijke historie en prachtige natuurschoon. Kortom genoeg te beleven tijdens een dag in de regio Gooi & Vecht.

Mobiele TOP website

Alle toeristische bezienswaardigheden, horeca en routes die bij deze TOP behoren zijn opgenomen in een mobiele website. Scan de QR code om deze website op je mobiel op te roepen of ga naar http://qr.gooivecht.nl/site/1834

Algemene informatie

De Vechtstreek dankt haar naam aan de rustiek slingerende rivier de Vecht met aan beide oevers 17e en 18e eeuwse buitenplaatsen. De omgeving biedt een overvloed aan cultuur, historie, landschappelijk schoon en recreatie. Hier liggen bijzondere bezienswaardigheden op u te wachten. Zoals de forten van de Nieuwe Hollandse waterlinie, de historische dorpskernen en de molens in de beschermde natuurgebieden.

Korte beschrijving dagtochten

Een dagtocht vanaf TOP Oud-Zuilen is een ware ontdekkingsreis. Wat dacht je van een fietstocht langs kastelen, buitenhuizen, tuinen en theehuisjes langs de kronkelende rivier de Vecht? Of maak een tocht door het veenplassengebied van het Noorderpark en langs molens en forten. Voor de wandelaars begint hier de wandeling ‘de Brieven van Belle’. Aan de hand van een routekaart wandel je langs een aantal historische plaatsen langs de Vecht. 

Bezoekerscentrum Land van Zuylen

Bij Slot Zuylen vindt u het Bezoekerscentrum Land van Zuylen. Stap voor informatie over de regio en wellicht wat te drinken even binnen bij het bezoekerscentrum Land van Zuylen.

TOP Adres

Tournooiveld 1, 3611 AS Oud-Zuilen

GPS coördinaten

52.12737, 5.07207

Routebeschrijving vanaf dichtstbij gelegen snelweg

Vanaf de A2 , neem de afslag 6,Ring Utrecht-Noord/Maarssen. Op de N230 neem je de afslag Maarssen-Dorp richting Oud-Zuilen.

Vanaf A27 of A28 , neem afslag 31 Ring Utrecht-Noord/Maarssen. Bij de stoplichten ga je de Einthovendreef/N230 op richting Ring Utrecht-Noord. Ga rechtdoor over 2 rotondes. Neem de afslag Maarssen-Dorp richting Oud-Zuilen.

Sla af de Sweserengseweg/N404 in richting Oud-Zuilen. Ga op de rotonde rechtdoor en sla daarna linksaf de Zuilenselaan in. Neem de 2e afslag rechts(na de ophaalbrug) de Dorpsstraat in. Sla de eerste weg links in, je kunt achter het restaurant bij het Slot parkeren.

Gebruik je een navigatiesysteem, typ dan 'Dorpsstraat 10' in, dan kom je het bordje 'Slot Zuylen' vanzelf tegen.

Parkeermogelijkheden

Je kunt gratis parkeren op het parkeerterrein langs de oprijlaan van Slot Zuylen. Er zijn circa: circa 60 parkeerplaatsen (gratis). Daarnaast bevinden zich extra parkeerplaatsen aan de Zuylenselaan. 

TOP per openbaar vervoer

Neem bus 36 vanaf Utrecht Centraal, richting Maarssen of v.v. Uitstappen bij de halte Oud-Zuilen. Vanaf de bushalte ca. 5 minuten lopen: volg het verkeersbord Oud-Zuilen (Zuilenselaan). Vanaf de ophaalbrug: volg het bordje Slot Zuylen.

Of neem bus 120 vanaf Utrecht Centraal naar Amsterdam Station Bijlmer of v.v. Uitstappen bij de halte Zuilenselaan. Vanaf de bushalte ca. 15 minuten lopen: Ga de Zuilenselaan(fietspad) in. Steek de Burgemeester Norbruislaan over en vervolg je route over de Zuilenselaan. Vanaf de ophaalbrug: volg het bordje Slot Zuylen. 


Bezienswaardigheden in de nabije omgeving

Slot Zuylen

Slot Zuylen ligt direct naast de TOP Oud-Zuilen. Het middeleeuwse kasteel werd in de 18e eeuw verbouwd tot buitenhuis. De bekendste bewoner was de schrijfster Belle van Zuylen. Al 60 jaar is Slot Zuylen opengesteld als museum. Bezoek Slot Zuylen onder begeleiding van een gids of maak een wandeling door de kasteeltuin.

Openingstijden

  • 15 maart - 15 mei en 15 september - 15 november: rondleidingen op zaterdag en zondag

  • 10 mei - 15 september: ook rondleidingen op dinsdag, woensdag, donderdag

  • 15 november - 15 maart: alleen geopend voor groepen op afspraak

Adres: Tournooiveld 1, 3611 AS Oud-Zuilen
Informatie: www.slotzuylen.nl of tel. 030-2440255
Let op: Het slot is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen. De tuinen zijn wel toegankelijk voor rolstoelen.

Het dorp Oud Zuilen

Oud-Zuilen is prachtig gelegen aan de Vecht, met veel natuur en cultuur in de buurt. En nergens ervaar je het buitenplaatsenleven zo levendig als hier, tussen het prachtige antiek en schilderijen. Alsof de laatste bewoners elk moment terug kunnen komen. Bijzondere bezienswaardigheden in het dorp zijn de voormalige Hervormde Kerk en de 18e-eeuwse herenhuizen Zuylenburg en Swaenenvecht. Centraal in het dorp vind je de karakteristieke brug over de Vecht, de J.C. Plompbrug, uit 1934. Aan de overzijde van de brug kun je het park van het voormalige buiten Groenhoven inlopen, waar een picknickplaats is ingericht. Aan de Groeneweg ligt één van de oudste openbare begraafplaatsen in Nederland. Hier vind je de graven van de familie Van Tuyll van Serooskerken. 

De Buitenwegse en WestbroekseMolen 

De twee molens in Oud-Zuilen staan vlak bij elkaar, maar bemalen elk een eigen polder. De molen van polder Buitenweg is de kleinste molen van de provincie Utrecht en staat naast de Westbroekse Molen, die de grootste molen van de provincie is. Beide molens malen het overtollige polderwater uit op de nabijgelegen rivier De Vecht.

Buitenplaatsen langs de Vecht 

De Vechtstreek is beroemd om zijn buitenplaatsen. Wel 200 van deze monumentale zomerhuizen werden aan de oevers van de Vecht gebouwd door Amsterdamse kooplieden die in de 17de eeuw hun fortuin in de handel hadden verdiend. Een aantal van de buitenplaatsen zijn toegankelijk voor publiek, waaronder Slot Zuylen in Oud-Zuilen en Goudestein en Doornburgh in Maarssen. Kijk voor meer informatie op www.utrechtsebuitenplaatsen.nl.

Horeca in de nabije omgeving

Er zijn verschillende horecagelegenheden in de nabije omgeving te vinden:

Museumcafé Slot Zuylen 

In het bezoekerscentrum en museumcafé in het gerestaureerde Koetshuis kunt u terecht voor fairtrade koffie en thee, biologische sappen, lunch met producten uit eigen tuin, koffie met gebak en high tea.

Adres: Museumcafé Slot Zuylen, Tournooiveld 1, 3611 AS Oud-Zuilen
Informatie: 030-2440255, www.slotzuylen.nl 

Bistro Belle
Adres: 
Dorpsstraat 12, 3611 AE Oud Zuilen
Informatie: 030-2441790, www.bistrobelle.nl

 

Wandelen - Fietsen

Wandelroute(s)

Vanaf TOP Oud-Zuilen wandel je de 'De brieven van Belle' route. De wandelroute 'De brieven van Belle' is een bijzondere wandeling in de omgeving van Oud-Zuilen waarin veel te beleven valt. Met een routekaart in de hand wandel je langs een aantal historische plaatsen langs de Vecht. Onderweg kun je via een sms contact leggen met Belle die je vertelt welke herinnering zij bewaart aan de plaatsen die zijn gemarkeerd door een bordje. Daarnaast zijn er routepunten waarover je algemene historische informatie krijgt. De routekaart is tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar in het Bezoekerscentrum.  

Fietsroute(s)

Vanaf TOP Oud-Zuilen kun je per fiets tal van mooie fietsroutes starten door de omringende gebieden. Fietsroutes zijn tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum Land van Zuylen.

Via het fietsknooppuntennetwerk zijn er drie mooie routes voor uitgezet: 

- De Buitenplaatsen en Plassenroute (36 km) Bekijk de route digitaal 
- De Rijkdom van de zuidelijke Vechtplassen (42km)  Bekijk de route digitaal 
- Noorderparkroute (32 km)  Bekijk de route digitaal

Fietsknooppunten

Nabij TOP Oud-Zuilen vind je fietsknooppunt 45 (op de Oostwaard). Het knooppuntbord staat net buiten het dorp Oud-Zuilen aan de oever van de rivier de Vecht. Aan de andere kant van de weg vind je, op de lantaarnpaal, het verwijzingsbord naar knooppunten 46 en 47. 

E-fiets oplaadpunt(en)

Er zijn 2 e-fiets oplaadpunten aanwezig in de directe omgeving:

- 1 oplaadpunt met 4 contactpunten bij het Bezoekerscentrum Land van Zuylen naast Slot Zuylen.
- 1 oplaadpunt met 2 contactpunten bij Restaurant Belle.