TOP Breukelen

Jouw startpunt in Breukelen – P&R Kortrijkse Molen

Het ideale startpunt voor je bezoek aan de Vechtstreek. Bij dit Toeristische Overstappunt (TOP) beginnen verschillende mooie fiets- en wandelroutes door een ongekend afwisselende regio met rijke historie en prachtige natuurschoon.


Mobiele TOP website 

Alle toeristische bezienswaardigheden, horeca en routes die bij deze TOP behoren zijn opgenomen in een mobiele website. Ga naar http://qr.gooivecht.nl/site/1740.

Algemene informatie 

De Vechtstreek dankt haar naam aan de rustiek slingerende rivier de Vecht met aan beide oevers 17e en 18e eeuwse buitenplaatsen. In het hart van de streek ligt het historische dorp Breukelen, met in de omgeving een overvloed aan cultuur, historie, landschappelijk schoon en recreatiemogelijkheden. Breukelen is een uitstekende uitvalsbasis voor de bijzondere bezienswaardigheden in de omgeving.

Korte beschrijving dagtochten 

Een dagtocht vanaf TOP Breukelen is een ware ontdekkingsreis. Wat dacht je van een fietstocht langs kastelen, buitenhuizen, tuinen en theehuisjes langs de kronkelende rivier de Vecht? Of maak een skatetocht door het veenweidegebied van het Groene Hart. Sinds de aansluiting van TOP Breukelen op het wandelknooppunten netwerk van het Groene hart, is de TOP locatie ook een uitstekend startpunt voor een mooie wandeling. 

TOP adres

Stationsweg 105, 3621 LK Breukelen

GPS coördinaten 

N 52°170" E 4°991"

Routebeschrijving vanaf dichtstbijzijnde snelweg

Vanaf de A2 richting Utrecht neem je afslag 5 – Breukelen. Neem op de rotonde de derde afslag, richting Breukelen en ga onder het viaduct door. Volg de routebeschrijving zoals hieronder. Vanaf de A2 richting Amsterdam. Bij de tweede rotonde neem je de eerste afslag rechts richting Breukelenwaard en Hotel Breukelen. Vervolgens de eerste rechts. Voor de molen sla je rechtsaf. De ingang van de PR bevindt zich aan je linkerhand.

Parkeermogelijkheden

TOP Breukelen is gelegen bij P&R Kortrijkse Molen en heeft 450 gratis parkeerplaatsen. Indien de parkeerplaatsen op deze P&R bezet zijn, parkeer dan op een van de andere P&R locaties aan de andere zijde van het spoor. Je rijdt hiervoor terug naar de rotonde en volgt daar de borden richting Breukelen en P&R. De eerst volgende P&R vind je na circa 500 meter aan je rechterhand.

TOP per openbaar vervoer 

TOP Breukelen is gelegen direct naast NS station Breukelen. Je neemt daarvoor een stoptrein uit de richting Amsterdam, Schiphol, Utrecht of Rotterdam en stapt uit op NS-station Breukelen. De TOP ligt op 1 minuut loopafstand van het station.

 

Bezienswaardigheden in de nabije omgeving

De Kortrijkse Molen 
Gelegen op de P&R ligt een poldermolen uit 1696. De molen is vernoemd naar de gelijknamige Vlaamse stad Kortrijk. De naam is dus afkomstig uit Vlaanderen waar de kolonisten vandaan kwamen die in de 12e eeuw werden gerekruteerd om het veen ten westen van Breukelen te ontginnen.

Kasteel/Universiteit Nijenrode 

Gelegen buiten de dorpskern, aan de Straatweg 25, 3621 BG te Breukelen. Dit kasteeltje met slotgracht en ophaalbrug ziet er het hele jaar door mooi uit. Naast het kasteel is een parkje met o.a. hertjes. Het kasteel hoort bij de Universiteit Nijenrode, waarvan de campus achter het kasteel op hetzelfde terrein gelegen is. Bezoeken van dit kasteel is niet zonder meer toegestaan, evenals het betreden van het park. Je kunt het wel altijd even vragen aan de portier; het proberen waard. 

De dorpskern van Breukelen 

De dorpskern van Breukelen is het verkennen waard. Steek hiervoor het kanaal over, alsmaar rechtdoor en buig bij de rotonde naar links de Straatweg in. Je komt dan vanzelf het centrum aan je rechterhand tegen. Wandel door de smalle straatjes, bezoek het park van buitenplaats Boom & Bosch en pak een gezellig terrasje. Ook de stalen ophaalbrug over de rivier de Vecht is een mooi aanzicht.

Gunterstein 

Langs de rivier Vecht, ten oosten van de historische kern van Breukelen, ligt de lieflijke buitenplaats Gunterstein. Het huidige Gunterstein werd in 1681 door Magdalena Poulle gebouwd en gaat terug op een ridderhofstad uit het begin van de 16de eeuw. Het huis van Gunterstein is bewoond, maar het parkbos is voor het publiek opengesteld. Bezoekers moeten gebruik maken van de tweede ingang aan de laan van Gunterstein. De binnentuin is niet voor publiek toegankelijk.

 

Horeca in de nabije omgeving 

  • Restaurant Van der Valk Hotel Breukelen Stationsweg 91 3621 LK Breukelen, tel: 0346-265888,  website Hotel Breukelen

  • McDonald's Breukelen De Corridor 1 3621 ZA Breukelen, tel: 0346-745108, website McDonald's

  • Snackkiosk Ed Kroket, Stationsweg 89 3621LK Breukelen

Daarnaast zijn in de dorpskern van Breukelen tal van gezellige horecagelegenheden en terrasjes te vinden. Het centrum ligt op circa 20 minuten lopen en is tevens bereikbaar met de bus (lijn 120 of 124).

 

Wandelen en Fietsen

Wandelroutenetwerk Groene Hart

TOP Breukelen is aangesloten op het wandelroutenetwerk met knooppunten in het Groene hart van Utrecht. Het wandelroutenetwerk bestaat uit genummerde knooppunten. Op ieder knooppunt staan bordjes waarop wordt aangegeven naar welk ander knooppunt (of knooppunten) je toe kunt wandelen. Aan de hand van de overzichtskaart op het informatiepaneel bij knooppunt 96, kun je je wandeling vooraf plannen. Het dichtstbijzijnde knooppunt 96 vind je aan de voorkant van het NS station. Of kijk voor meer informatie op de online wandelplanner van Recreatie Midden Nederland. Vanaf TOP Breukelen zijn geen bewegwijzerde wandelroutes uitgezet.

Tip: Verken het stadje Breukelen en loop naar het schilderachtige plaatsje Loenen a/d Vecht en via de overkant van het kanaal weer terug.

Fietsroute(s) 

Vanaf TOP Breukelen kun je per fiets tal van mooie fietsroutes starten door de omringende gebieden. Via het fietsknooppuntennetwerk zijn er drie mooie routes uitgezet.
Klik op de link voor meer informatie:

- Rondje zuidelijke Vecht, Loosdrechtse en Maarsseveense Plassen (24 km). Bekijk de route digitaal 
- Ontdek de Dijk route (34 km). Bekijk de route digitaal 
- Veen & Vecht (44 km). Bekijk de route digitaal

Fietsknooppunten

Het dichtstbijzijnde knooppunt is nr. 03, vlak achter het station. Knooppunt 05 vind je na het viaduct onder de A2, aan je linkerzijde ter hoogte van de rotonde. Knooppunt 84 bevindt zich aan de overzijde van het de rivier de Vecht. Daar ontdek je ook de LF7 route die geïntegreerd is in het knooppunten-netwerk.

Fietsroute informatie

Bij Boekhandel van Kralingen in Breukelen zijn fietsroutes op papier verkrijgbaar.
 

Fietsverhuur 

Op het NS station staan OV-fietskluizen. Om een OV-fiets te kunnen huren, heb je een OV-fietsabonnement nodig. Van der Valk Hotel Breukelen verhuurt ook fietsen. Dit is uitsluitend mogelijk wanneer je de fietsen vooraf reserveert. Neem hiervoor contact op met Hotel Breukelen via tel. 0346-26 58 88 of kijk op de website.

E-oplaadpunt(en) 

Er zijn oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig bij TOP Breukelen. Je vindt deze naast de fietsenstalling. Tevens kun je gebruik maken van de elektriciteit-contactpunten van Hotel Breukelen om je elektrische fiets op te laden. Vraag de receptie van het hotel voor meer informatie.